
D'entre tots els títols, destacaré Bilbao-New York-Bilbao, de Kirmen Unibe (Premio Nacional de Narrativa 2009), editat originalment en esukera i traduït al castellà, català i gallec.
Tenim ací una novel·la que comença comparant amb exquisida sensibilitat arbres i peixos, i acaba consignant amb fredor notarial el llistat dels vaixells d'altura del port d'Ondarroa en 1982. Una novel·la que transcorre al llarg d'un vol entre l'aeroport de Loiun i el JFK, i que parla sobretot del mar i de terres endins. Una novel·la que arranca com una investigació sobre l'avi de l'autor i acaba amb un poema dedicat al seu fillastre, nascut amb 13 anys mentre ell sopava pizza.
Una esplèndida novel·la. Tradicional encara que infinitament moderna, en la qual caben ocelles, balenes i corders junt amb Picasso, el Facebook i Tom Waits, i l'illa de Rockall junt amb les bombes d'ETA, i l'amistat entre Indalecio Prieto i Aurelio Arteta; junt amb la història de tres generacions dels Uribe, incloent l'autor en un exercici d'atzar i autoficció. I sobretot, una novel·la que atrapa en les seues xarxes amb el sofisticat estil, desenes d'històries íntimes, que alhora són universals, repletes d'emoció.
Ed. Seix Barral, 19€
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada