12 d’ag. 2014

El Sopar dels 13: edició 2014

L’any passat vam tindre l’oportunitat de visitar Atenes i el Peloponès. Grècia és una bona amant i ens va seduir d’immediat: el seu paisatge, la seua gent, la gastronomia.
Quan pensàvem en el país per homenatjar al SOPAR DELS 13 no vam dubtar, Grècia, el nostre amor recent, havia de ser compartida.

Tenim dues passions desenfrenades: la literatura i la gastronomia. Quan les podem unir en un viatge literari és perfecte.




Tretze convidats van compartir les seues lectures al voltant d'una taula.

Comencem amb el "Drink Time" (millor que un "Tea Time") bebent un ouzo per refrescar-nos i obrir la gana. Fam de tastar un meze molt especial: conèixer noves lectures i sopar dins d'una llibreria, L'Àmbit a Benicàssim.




Els grecs són un poble molt acollidor que comparteix menjar, beguda i conversa amb qualsevol. En les cases, a taula no hi ha mai un ordre establert (uns entrants, primers, plats principals, segons, postres, etc). Més aviat es tracta de compartir, de parar taula amb tot al damunt i cadascú menja el que vol, el que més li ve de gust.

Nosaltres vam fer el mateix, sense regles preestablertes, cadascun dels 13 podia menjar i parlar de la lectura que més li vinguera de gust.

Ací vos en deixe un resum de llibres i gastronomia: 

(clicant sobre els noms o paraules trobareu l'enllaç amb entrevistes, anàlisis de l'obra, etc)

Llibres:
  • Susana, apassionada dels viatges, ens convida a visitar Grècia de la mà d’un escriptor grec d’adopció. Va recomanar
Drink Time (Dolores Payàs) i l’obra de Patrick Leigh Fermor 


  • Rosana:

 El chico de La última fila (Juan Mayorga, el millor dramaturg espanyol actual), llibre en què es va basar la pel·lícula “En la casa” (de François Ozon)



  • Miguel Ángel:
          Inés y la alegría (Almudena Grandes)  i  Razón y locura en la Antigua Grecia  (Bennett  Simon), un estudi acurat de la construcció de la personalitat a través dels textos d’Homer, Plató, etc.

A més ens descobreix una corrent d’historiadors que proposen una mirada nova sobre els esdeveniments més importants, fent un exercici d’imaginació. Per exemple, què hauria passat si no hagueren mort Kennedy?
  • Lluís:

Nomenat per unanimitat, i així mateix s’identifica ell, com el traïdor dels 13. Ens va sorprendre la seua ànima de “comediant”,  i ens va divertir representant en performance l’essència de la novel·la  gràfica:

  EL ARTE. CONVERSACIONES IMAGINARIAS CON MI MADRE (Juanjo Sáez)

Magnífica, didàctica i plena d'humor.














  • Enric
 ÉLISA (Jacques Chauviré) una tendra història d’amor  i PUERCA TIERRA (John Berger, escriptor, pintor i crític d'art), que amb sensibilitat , bellesa i claredat evoca un món camperol que es resisteix a ser engolit pel progrés



  • José: Es defineix a ell mateix com un lector neòfit, iniciant-se recentment amb obres com: 
  LA MUERTE DE IVAN ILICH (Tolstoi),  LA MONTAÑA MÁGICA (T. Mann) i  l’obra completa de STEFAN ZWEIG
Com podeu veure, nosaltres el considerem un gran lector.


  • Celia:
 L’obra del polonès Slavomir Mrozek, com per exemple, els relats satírics i crítics de LA MOSCA, JUEGO DE AZAR  o DICCIONARIO PARA PRINCIPIANTES i l’autobiografia BALTASAR

També podeu veure ací un curt basat en el seu relat “La Revolución”

  • Helena: Amant de la novel·la negra
          Pel moment actual, és molt interessant llegir l'autor grec Petros Márkaris, destacant la Trilogia de la Crisi: CON EL AGUA AL CUELLO, LIQUIDACIÓN FATAL i PAN, EDUCACIÓN Y LIBERTAD.



També ens recomana l’obra EL MEJOR AMIGO DEL OSO de l’autor finlandès Arto Paasilinna, pel seu humor original i la capacitat de contar còmicament les situacions més desconcertants i existencials.


  • Lourdes:

 Ressalta  i reivindica la literatura aparentment senzilla, que conta històries quotidianes senzilles però plenes de sentiments universals.

En destaca dues: HISTORIA DE UNA MAESTRA (Josefina Aldecoa) i VIDA PERRA DE JUANITA NARBONI (Ángel Vázquez).

Dues obres, amb dones protagonistes, que ens porten a repensar la posició de la dona en la literatura i, per extensió, en les nostres societats

  • Luis:
        KAROO (Steve Tesich)
 Karoo és detestable, però  també es terriblement humà, una versió deformada de nosaltres mateixos, una víctima de les seues pors i els seus defectes, un aspirant fracassat a la felicitat. 

  • Veronica:
          MARÍA (Jorge Isaacs), una magnífica novel·la romàntica, amb sentiments a flor de pell.


Anna:
Poètica i senzilla, irònica i dramàtica: LA PLAÇA DEL DIAMANT (Mercè Rodoreda)
Reivindica també la novel·la negra de Markaris.




  • Mónica:
   TELA DE SEVOYA (Myriam Moscona)
Novel·la travessada per diferents gèneres o registres, on el tema principal és el “ladino” així com el llenguatge, que és portador i transmissor de la memòria, la identitat i el destí. 








Menjar
(clicant trobareu les receptes)



Bon apetit!!!