20 d’abr. 2009

Recomanacions de llibres

DIA DEL LLIBRE
Recomanacions de llibres
Dia 23 d'abril de 2009

Per al dia del llibre tots els mitjans de comunicació fan les seues recomanacions de llibres. El nostre consell és que les agafeu amb certes precaucions, fins i tot la que fem nosaltres.
Les recomanacions de Sant Jordi estan molt marcades per la novetat, per a donar un ventall de possibilitats a tots els tipus de lectors i, es vulgui o no, pel gust de la persona o persones que fem la llista. Sempre ens deixarem llibres sense recomanar, així que feu cas al vostre propi paladar, als vostres gèneres i autors preferits i a la intuïció i a la vostra capacitat de remenar entre moltes llistes de recomanacions i aparadors. Tampoc és mala idea allunyar-se de tant en tant dels tòpics i dels valors segurs. Algú ha de començar a descobrir nous autors, tot i que potser el dia de Sant Jordi no és el dia més adient.

La nostra llista de recomanacions te un avantatge i és que es tracta d'una llista oberta que anirem ampliant al llarg dels dies. I també afegirem les recomanacions que ens feu arribar. Si voleu recomanar un llibre envieu-nos les dades, l'autor i, si pot ser, un breu comentari sobre els motius pels quals considereu que el llibre és interessant. Com sempre, no garantim la publicació de la recomanació, però sí garantim que valorarem totes les propostes que rebem.

Gènere negre

Stieg Larsson i la seva trilogia
Un dels autors de més èxit de l’any 2008 i el que portem de 2009. La trilogia, de la qual coneixem dos volums, s’ha convertit en un fenomen global europeu. Es fa difícil saber exactament quin són els motius pels quals les obres d’un autor suec que abans no havia escrit cap novel·la s’escampen per Europa i es tradueixen a tots els idiomes. A més és un autor que, malauradament, va morir sense gaudir del seu èxit i que per tant no ha fet promoció dels seus llibres. Tot plegat és curiós.

Els llibres de Larsson estan protagonitzats per un periodista independent i una hacker informàtica, bastant anti-social, que fan a la pràctica més de detectius privats que no pas de periodistes. Jo no podria pas dir que és el que fa que aquestes històries tinguin tan èxit. No tinc clar que estiguin més ben escrites que altres llibres, això sí són dinàmiques, són actuals i els personatges són força transparents. L’acció en alguns moments s’accelera i el ritme enganxa.
Els dos títols publicats fins ara són:


La noia que somiava un llumí i un bidó de gasolina
Stieg Larsson
Novel·la

La jove i extraordinària investigadora privada i hacker Lisabeth Salander es veu sotmesa de cop a una ferotge persecució amb la intenció d'eliminar- la. Mentre el controvertit periodista Mikael Blomkvist pensa, en canvi, que ella passa uns dies de vacances. Ell és a punt de llançar un número especial de la revista Millennium dedicat a revelar una xarxa de tràfic de prostitutes provinents de països de l'Est d'Europa, en què hi ha implicades diverses persones rellevants de la societat sueca.

Editorial Columna. Any d'edició: 2008.Els homes que no estimaven les dones
Stieg Larsson
Novel·la

Primera de les novel·les de la trilogia que ha gaudit d'un gran èxit entre els lectors europeus. Ja hi ha una versió cinematogràfica en marxa.
En Mikael Blomkvist és un periodista, fundador de la prestigiosa revista econòmica sueca Millennium. És acusat i condemnat per difamació pels tribunals d'Estocolm per publicar una sèrie de greus acusacions contra un dels empresaris més importants del país. Abans d'entrar a la presó rep una curiosa oferta: en Henrik Vanger, patriarca d'una altra de les sagues escandinaves més poderoses, li demana que investigui la desaparició quaranta anys enrere de la seva neboda Harriet Vanger, durant un carnaval d'estiu a l'illa sueca Hedeby.

Editorial Columna.Any d'edició: 2008.


Sense deixar Suècia, ni el gènere negre destaquem el darrer llibre de Henning Mankell una història que no està protagonitzada per l’inspector Wallander que ha donat fama a aquest autor suec.El xinès
Henning Mankell
Novel·la

Un matí glaçat del gener de 2006, un fotògraf fa un descobriment aterridor: dinou persones han estat assassinades al poblet suec de Hesjövallen. La policia sospita que és obra d'un pertorbat, però....
TUSQUETS EDITORS Any 2008

Novel·lesEl nas de Mussolini
Lluís-Anton Baulenas i Setó
Novel·la

He llegit crítiques literàries que diuen que Lluís-Anton Baulenas no té cura del realisme de les seves històries. Jo vaig pensar el mateix quan vaig llegir Per un sac d'ossos. Però, tot i no creurem el seu protagonista, haig de dir que com més llegia més sentia una identificació amb el personatge. Un cop tenim clar que es tracta d'una novel·la de ficció, on no només tenen valor les històries verídiques, podem passar-ho molt bé llegint. La història de Berta Panatis que vol matar a Primo de Rivera segurament ens pot provocar el mateix sentiment.
EDICIONS PROA. Any d'edició: 2009Alabama Song
Gilles Leroy
Novel·la

Potser per la majoria de lectors la vida de la dona d'un escriptor nord-americà com Scott Fitzgerald cau molt lluny. Però la vida de les persones segueix sent l'eix principal de la narrativa i en aquest cas l'autor sembla que ha sabut transmetre un relat molt versemblant d'una vida complicada. Si ha sabut ficar-se en la pell o no de Zelda Sayre ja és més complicat de saber.
EDICIONS DE 1984 Any d'edició: 2009


La cultura japonesa arriba a les nostres llibreries

Fa uns anys va començar a arribar còmic, cinema d’animació, cinema de terror i gastronomia del Japó. Ara sembla que poc a poc ens van arribant cada vegada més llibres traduïts. I alguns d’ells amb un seguiment molt important de lectors tal i com va demostrar la recent estada a Barcelona de Haruki Murakami. Aquests són alguns dels llibres que recomanem vinguts de l’extrem orient:After Dark
Haruki Murakami
Novel·la

Novel·la al voltant de les relacions que s'estableixen en un bar obert tota la nit.

EDICIONS EMPÚRIES Any d'edició: 2008
Botxan
Soseki Natsume
Novel·la

Una de les novel·les més populars del Japó. Botxan, que en japonès equival a «senyoret», és la història d'un mestre de Tòquio que va a ensenyar a una escola del sud del Japó.
Edicions Proa

Impremta Babel
Andreu Carranza
Novel·la

Un llibre que ens ha arribat recomanat per diversos camins. Un viatge cap el passat en la vida d'un escriptor a la recerca dels seus orígens en un petit poble de les terres de l'Ebre.
Andreu Carranza ja va aconseguir una gran difusió de la seva anterior novel·la "La clau Gaudí" escrita en col·laboració amb Esteban Martin el Sant Jordi de 2007.
Editorial: Columna. Any d'edició: 2009